Tilbake til forsiden

 

 

 

De gule vestenes

protest fortsetter, og det franske

politiet blir stadig mer brutalt.

 

 

 

8 400 gule vester arrestert


 

 

Av Jan Herdal
Publisert
19. februar 2019

Det franske "liberale" regimet blir stadig mer autoritært. Innenriksminister Castaner sa sist uke til avisa le Figaro at i alt 8 400 deltakere i de gule vestenes protestaksjoner er arrestert de siste tre månedene. 7500 er varetektsfengslet, 1800 er allerede domfelt.

Castaner avviste krav om amnesti.

Politiets økende brutalitet og bruk av våpen som påfører demonstrantene store og noen ganger invalidiserende skader er også kommet under sterk kritikk. Til dels handler det om farlige skytevåpen og gassgranater som ikke brukes av andre politistyrker i Europa. Flere videoklipp på nettet viser at politiet skyter rett inn i folkemengden.

Steigan.no er en av de få her til lands som dokumenterer voldsbruken.

Det er stor uenighet om hvor mange som fortsatt deltar i aksjonene. Regimet og msm driver brannslokking i fellesskap og toner ned antallet. For sist helg hevdet myndighetene at det var totalt 41 000 deltakere i hele landet, og bare 5000 i Paris. Vestene på sin side hevder at det var 15 000 på gatene bare i Paris, og at bevegelsen vokser.

Det meste av mediedekningen foregår nå på sosiale og alternative nettmedier. Den svenske dissidenten og frilansjournalisten Katarina Janouch intervjuet nylig en av bevegelsens ledere anonymt, under navnet "Pierre".

- Naturligvis vil vi at Macron skal gå. Men det rekker ikke. I årevis har vi hatt ulike politikere, men resultatet har blitt det samme. De er forrædere, de gjør ikke noe som er bra for det franske folket, sier han. Pierre går for Frexit. Han vet at ikke alle er enige med ham, men han er lei av at franske lover dikteres fra Brussel.

Pierre forteller at de har trøbbel med voldelige, venstreekstreme Antifa som er ute etter bråk: - De er nyttige idioter for makten og politiet lar dem gå løs på oss fredelige demonstranter, sier han.

Han understreker at det også er stor forskjell på politistyrkene. Det vanlige politiet, gendarmene, oppfører seg stort sett korrekt. Det er BAC, Brigade anticriminalité, som står for brutaliteten.

En del av hovedstrømsfortellingen går ut på at oppslutningen om Macron øker. Siste meningsmåling fra franske Ifop ble tatt opp i perioden 7. - 16. februar. Den viser at 28 prosent av de spurte støttet Macron, 72 prosent gjorde det ikke.