Tilbake til forsiden

 

 

 

Krympende
reservekapasitet i nettet øker faren
for overbelastning
.

 

 

Blackouts i Europa?

 

 

 

 

 

Av Jan Herdal
Publisert
23. mai 2018

Equinor-direktør Tor Martin Anfinnsen advarer mot strømproblemer og kanskje blackouts i Europa, ifølge Bloomberg. "En alvorlig knapphet" kan ventes i land som UK, Tyskland og Belgia, sa Anfinnsen på en konferanse i Amsterdam sist uke.

De tre landene faser ut eller legger helt ned sine kullkraftverk, mens Tyskland og Belgia også går bort fra atomkraft.

Han sammenliknet strømforsyningens tilstand i en del land med kjente, farlige veisvinger som det ikke gjøres noe med før ulykken er ute: - Må vi få blackouts før det skjer en endring i politikken? Det gjenstår å se, men vi begynner å komme farlig nær i mange markeder, sa Anfinnsen.

Her er han alt annet enn alarmistisk, og kanskje ikke en gang helt oppdatert. Utkoplinger i nettet er allerede vanlig i Tyskland. Det knappes stadig inn på reservene til å håndtere topper i forbruket. Det øker faren for at det noen ganger vil tippe over.

- Det er veldig vanskelig å se at dette kan løses fram mot 2030 på noen annen måte enn å installere mer gasskraft, mener Anfinnsen. En direktør i et av de store energiselskapene i Tyskland, RWE AG, sa på samme konferanse at gasskraft er blitt lønnsomt igjen på grunn av økende pris på EUs klimakvoter.

I vinter var etterspørselen etter gass til tider så høy at det var så vidt båten bar i de kaldeste periodene. Tilfeldigvis ble situasjonen reddet ved at det var delvis høy vindkraftproduksjon på samme tid.

Javel. Anfinnsen bruker argumentet for å pushe egne varer. Men det han sier er veldig logisk. Stadig mer ustabil kraft inn i det europeiske nettet må balanseres opp med en form for stabil, regulerbar forsyning, som kan sikre etterspørselen til enhver tid, og ikke minst dekke effekttopper.

Så langt ser det ikke ut til at Europas politikere tenker i dag.

 

 Følg oljekrisa på Facebook