Tilbake til forsiden

 

 

 

 

 

Nei, dette er ikke et forsvar
for en massemorder. Det handler om
hvorfor jeg ikke stoler på mediene.

 

 

 

Tilfellet Niklas Cruz

 

 

Av Jan Herdal
Publisert
18. februar 2018

 

 

Onsdag 14. februar gikk 19-åringen Niklas Cruz inn i Marjory Stoneman Douglas High School i Parkland, Florida, med en halvautomatisk rifle av typen AR-15. Han utløste brannalarmen, drepte 17 mennesker og skadet 14 i kaoset som oppstod.

Cruz er en av de mange ødelagte, unge sjeler som systemet burde ha fanget opp lenge før han ble massemorder. Han var kjent i nabolaget for å ha store psykiske problemer. Han fantaserte om våpen og drap. FBI hadde fått flere tips om gutten, uten å reagere.

Dette var ikke nok, for enkelte. Rettighetsgruppa Anti-Defamation League hevdet at Cruz var tilknyttet den høyreekstreme militsgruppa Republic of Florida, med gruppas selverklærte leder Jordan Jereb som kilde. Påstanden ble kablet ut over verden ved hjelp av nettverket til nyhetsbyrået Associated Press. Her er noe av uttellingen i Norge:

Aftenposten 16. februar: «Cruz har deltatt på våpentrening med en militsgruppe kalt Republic of Florida. Det bekreftet gruppens leder Jordan Jereb til The Associated Press. Gruppen har et etnisk hvitt Florida som mål.»

Dagbladet, 16. februar: «Jordan Jereb, leder for høyrenasjonalistiske Republic of Florida, opplyste torsdag at Cruz var medlem av gruppa, og at han hadde deltatt i paramilitære øvelser. Gruppa har et etnisk hvitt Florida som mål.»

Rb-nett, 15 februar: «Jordan Jereb, leder for høyrenasjonalistiske Republic of Florida, opplyste torsdag at Cruz var medlem av gruppa, og at han hadde deltatt i paramilitære øvelser. Gruppa har et etnisk hvitt Florida som mål.»

ABC-nyheter, 15. februar: «Jereb, leder for høyrenasjonalistiske Republic of Florida, opplyste torsdag at Cruz var medlem av gruppa, og at han hadde deltatt i paramilitære øvelser. Gruppa har et etnisk hvitt Florida som mål.»

Problemet er at det ikke stemmer. Ifølge Tallahassee Democrat, tilknyttet USA Today-nettverket, har politiet ikke funnet noen tilknytning mellom Cruz og den Tallahassee-baserte paramilitære gruppa.

Noen timer etter at den feilaktige påstanden ble sendt ut over verden, fortalte Lt. Grady Jordan, talsmann for sheriffen i Leon County, til lokalavisa at etterforskningen ennå ikke er avsluttet, men at politiet ikke hadde funnet noen koplinger mellom Cruz og militsgruppa. Politiet holder nøye oppsikt med gruppa, som aldri skal ha hatt mer en 10 medlemmer.

Og Jereb trakk tilbake sine påstander.

Alle kan gjøre feil i en hektisk arbeidssituasjon. Men etter hva jeg kan se, later VG til å være eneste avis her til lands som har kommet i nærheten av et dementi. 16. februar skriver avisa i en nettoppdatering:

«Ifølge CBS News ser Jereb nå ut til å tilbakevise sine tidligere kommentarer. I et innlegg på nettsiden Gab omtaler han saken som en «misforståelse». Leon County sheriffkontor i Tallahassee opplyser også at de ikke kjenner til noen tilknytning mellom 19-åringen og «Republic of Florida», melder AP. Ifølge talsmann Grady Jordan har de overvåket gruppens medlemsmasse.»

Anti-Defamation League er en organisasjon som ifølge navnet er imot sverting, stigmatisering og diskreditering. Det er samtidig en organisasjon som er veldig ivrig etter å fokusere på den faren den organiserte høyreekstremismen representerer i USA. Den faren er reell. Formålet er legitimt.

Men midlene bør uansett være redelige. Også dekningen av et massemord bør være så sannferdig som mulig. For ofrene og de etterlatte er tragedien allerede stor nok. Det burde være helt unødvendig å kante den med mediehysteri og falske nyheter.

Følg oljekrisa på Facebook