Tilbake til forsiden

 

 

 

"Denne lengselen

er rullet ut i mondene kretser

de siste 3-4 år."

 

 

 

Drømmen om diktaturet


(Creative Commons)

 

 

Av Jan Herdal
Publisert
3. desember 2018

Drømmen om det globale diktaturet krever en overordnet idé, en sak som er så sterk og viktig at den rettferdiggjør alle midler, og et propagandaapparat som kan piske opp den nødvendige massepsykosen. I dag er det primært klimaspørsmålet som forsøkes utnyttet på denne måten.

Her til lands var vår hjemlige klimaprominens Jørgen Randers relativt tidlig ute da han i 2013 erklærte at demokratiet ikke vil være i stand til å løse den angivelige klimakrisa. James Lovelock er et internasjonalt mer kjent eksempel som kom ut allerede i 2010.

Problemet for diktatorspirene er at folk flest etter 30 år med feilslåtte katastrofevarsler ikke lenger tror på dem. De møtes med et diskret gjesp. Det hjelper naturligvis ikke de som fortsatt pines av angsten for å bli stekt levende av sola eller å drukne i stigende havvann. Og når folk ikke vil lytte...

FNs klimakonferanse i Polen startet søndag. Som oppkjøring trykte Sveriges største morgenavis, Dagens Nyheter, en kulturkronikk av hva som sies å være landets mest kjente nålevende filosof, Torbjörn Tännsjö.

Tännsjö går inn for et globalt styre som må "innføres gjennom et kupp, et slags eksistensielt sprang, der nasjonalstatene tvinges til å opphøre å eksistere. En global regjering i form av et globalt despoti tar over". Menneskeheten må reddes. FNs sikkerhetsråd er best skikket til oppgaven.

Expressen-kommentator Johan Hakelius tar et drepende oppgjør med tankegangen: - Når ingen protesterer, er det fordi Tännsjö står for den korrekte typen undergangsvisjon og riktig type totalitær drøm, den om klimadespotene som skal redde verden. Han er ikke den eneste, skriver Hakelius.

- Denne lengselen er rullet ut i mondene kretser de siste 3-4 år ... Det bobler rett under overflaten på de journalistiske undergangskampanjene som drives både her og der, fortsetter han, og etterlyser en konkretisering av hva dette despotiet skal innebære.

Hvis noen protesterer - skal det brukes vold mot opprørerne? Fengsel? Husarrest? Døden? Skal bøndenes kuer tvangsslaktes? Hva med forstyrrende journalistikk, oppfatninger og spørsmål? Skal mediene forhåndssensureres? Internett stenges? Kritiske organisasjoner forbys? Omskoleringsleire? Drap og forsvinninger?

- Fint at de som drømmer om klimadespoti kommer ut av skapet. Endelig kan vi begynne å diskutere de interessant detaljene, skriver Hakelius sarkastisk.

Tännsjö er veteran i det svenske Vänsterpartiet. I 2015 erklærte han at landets grenser bør åpnes helt for innvandringen, velferden bør avskaffes og levestandard og sosial standard drastisk reduseres for svenskene (etter 55 min. på denne Youtube-videoen).

 

 

 

 

 

Følg oljekrisa på Facebook