Tilbake til forsiden

 

 

 

Aldri før har et influensavirus skapt slik panikk

 

Frykt som samfunnsproblem

 

(Creative Commons, Kat Jayne)

 

 

 

Av Jan Herdal
Publisert
19. mars 2020

Sakte ser det ut til å demre for oss at koronaviruset stort sett oppfører seg som andre influensavirus, muligens en tanke mer hissig. Hittil er det panikktiltakene som har skadet samfunnet, ikke selve viruset.

Fra Italia kommer tallene som egentlig ikke burde overraske oss. Heller ikke de utsatte gruppene dør av korona, de dør med korona. 99 prosent av de som har dødd, var syke fra før. De ville neppe ha overlevd det ordinære influensaviruset heller. Også friske eldre overlever stort sett.

Bare 0,8 prosent av de døde hadde ingen andre sykdommer. Nesten halvparten av de som døde, hadde 3 eller flere sykdommer i tillegg. I Norge er gjennomsnittsalderen på de få som er døde med koronavirus i kroppen 89 år.

Arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen er blitt en illustrasjon på realitetene. Mannen trodde han hadde fått en vanlig, lett vårforkjølelse, inntil han ble testet. Dette vil være den opplevelse de aller fleste som rammes vil ha av viruset. De blir ikke syke. De kan jobbe videre.

Dr. med. Hans Husum, distriktslege i Finnmark i 40 år, skriver nøkternt om influensa i et leserinnlegg i avisa Sagat. Normalt dør årlig omlag 1000 mennesker av influensa i Norge. En hissigere variant førte til 1400 dødsfall i sesongen 2017-2018.

150 000 får diagnosen "influensa" årlig. Det gir en dødsrate på under 1 prosent.

Men svært mange har influensa uten å gå til legen og bli registrert. Det beste, vitenskapelige estimat over dødsraten i Vesten er satt til 0,1 prosent. Overfør dette regnestykket til covid-19, skriver Husum. I tillegg kommer altså at svært mange av de som dør, dør med influensa, ikke av influensa.

Coronakampanjen som nå kjøres i Europa er effektfull: Kongen holdt ingen tale til folket under forrige influensa-pandemi. Folk blir stressa og redde. Det farmasøytiske rotteracet er i gang. Vaksineprisene blir gode, skriver Husum.

Fra klimakrise til influensakrise. Er det katastrofescenarier, panikkmodi og dommedagsprofeter som skal guide oss for framtida? Hva blir det neste? Har føleriet helt fratatt oss evnen til rasjonell, helhetlig og faktabasert samfunnsstyring?

Dette er noen av de grunnleggende spørsmål vi bør ta fatt i når de aller fleste av oss har overlevd også årets influensarunde. Dagens tilstand er svært skadelig.

I løpet av en knapp uke ble det innlevert over 100 000 ekstraordinære søknader om dagpenger. Arbeidsledigheten er i prinsippet doblet over natta. Ikke som følge av viruset, men som følge av tiltakene mot det.