Tilbake til forsiden

 

 

 

Solberg-regimet får

strømregningen for desember

rett i fleisen.

 

 

 

Strømprisen biter

 

 

 

 

Av Jan Herdal
Publisert
31. januar 2019

  

Det er nok strømregningen for desember Solberg-regimet får rett i fleisen på den siste katastrofale meningsmålingen, uten at de skjønner bæret. Det er vel fortjent. Januarregningen er på vei, og den blir enda verre.

Å høre olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg forklare og forsvare doblingen av strømprisen, minner om regjeringspartiet SVs forsvar for bombingen av Libya i 2011. SV-syndromet er reelt, og Frp står midt i det med begge beina.

Norske kraftverk, som stort sett er offentlig eid, har rett til å selge til høystbydende. Dermed påføres vi i økende grad kontinentale kraftpriser gjennom stadig flere eksportkabler. Vi tvinges også til å betale CO2-avgift, til tross for at praktisk talt all strøm i Norge produseres av vannkraft.

Energiminister Tord Lien, Frp, var ærlig eller dum nok til å si det rett ut. Under tittelen "Tord Lien vil ha dyrere strøm" het det i E24 i 2013: "Lien ser ... på nye utenlandskabler som et viktig virkemiddel for å få høye nok strømpriser til at det blir lønnsomt å bygge ut fornybar energi her i landet."

I Norge bytter vi ikke regime, regimet bytter på sine regjeringer nå og da. Du må være født i går for å tro at ulike partikonstellasjoner kan medføre en forbedring. Partisystemet er blitt en parodi på seg sjøl, og truer med å dra parlamentarismen med seg i fallet.

De siste ukene har vært en orgie i partipolitisk selvopptatthet. Hvorfor skulle de bry seg om noe så prosaisk som strømprisen? Politikerne bevilger seg selv reallønnsøkning hvert år. Snart fins det vel knapt en heldags politiker som tjener under millionen, frynsegodene tatt i betraktning.

Felles melodi er blitt å øke inntektene til staten. Det fins ikke et annet narrativ lenger. Erna er vestlig mester i diger stat. Avgifter er blitt hovedvirkemiddelet. Avgifter er flat beskatning, og øker de økonomiske og sosiale forskjellene som hver eneste politiker i dette landet sier seg å være imot.

Vi venter ikke bare på en rekordhøy strømregning for januar. I år skal det også innkreves 13 mrd. kroner i bompengeavgifter. Det er 1,5 mrd. mer enn i fjor, og det høyeste noensinne. Flere må ut med 3000 kroner i måneden for å kjøre på jobben. Beløpet må kanskje trekkes fra ei netto månedslønn på 20 000 - 25 000 kroner.

Dette kaller Frp et gjennomslag for sin politikk.

Bjørnar Moxnes og Rødt foreslår økt bostøtte for å dempe effekten av høy strømpris. Det han sier, er at den som jobber bare skal holde kjeft og betale regningen. De som ikke jobber trenger enda mer av lønna di. Rødt gikk under valgkampen i 2017 inn for 20 000 kvoteflyktninger årlig.

Vi får ikke de politikerne vi fortjener. Vi blir påtvunget dem.