Tilbake til forsiden

 

 

 

Irlands regjering

frykter folkelige protester.

 

 

 

Utsetter karbonavgift 


(Creative Commons)

 

 

Av Jan Herdal
Publisert
9. januar 2019

  

Irlands statsminister Leo Varadkar sier at han har lært av protester mot vann-avgifter i Dublin og de gule vestenes demonstrasjoner i Frankrike, og utsetter innføring av karbonavgifter i budsjettet. Irland har nettopp økt deler av momsen.

- Regjeringen må utvikle en "pakke av tiltak" for å møte landets erklærte klimamål, men det må skje uten at det fører til protester i gatene. Ingen vil at levekostnadene skal øke, og vi har bestemt at vi ikke kan øke karbonavgiftene samtidig som vi øker momsen på tjenester, sier Varadkar.

Han ser fortsatt på karbonskatter som et middel til å møte landets forpliktelser når det gjelder klimaendringer, og nevner i tillegg tiltak som investeringer i fornybar energi og infrastruktur, isolasjon av boliger, og endringer i jordbruket. Et forslag skal foreligge i løpet av våren.

De gule vestenes protester førte til at Frankrikes president Emmanuel Macron måtte suspendere prisøkninger på diesel og elektrisitet på slutten av fjoråret. Med utsettelsen i Irland har deres protester også fått konsekvenser utenfor Frankrikes grenser.

I august i fjor måtte daværende statsminister i Australia, Malcolm Turnbull, droppe tiltak for å redusere karbonutslippene på grunn av folkelig motstand.

I Irland er det snakk om store avgiftsøkninger. Ifølge forskningsinstituttet ESRI må karbonskatten økes fra 20 til 300 euro pr. tonn utslipp innen 2030 for å oppfylle strenge EU-krav, og unngå bøter. En slik økning vil føre til store prisøkninger på drivstoff og på elektrisitet og oppvarming av private boliger.