Tilbake til forsiden

 

 

 

Stabil kraft bygges ned,

prisene til værs.

 

 

 

Mot kraftkaos i Europa?


(Foto: Creative Commons)

 

 

 

Av Jan Herdal
Publisert
29. november 2018

 

I 3. kvartal betalte norske husstander over 123 øre pr. kilowattime inkludert strøm, nettleie og avgifter. Det er 30 prosent opp i løpet av ett år. Selve strømprisen gjorde et hopp på 66 prosent. Eksperter sier det kan være bare begynnelsen. I Europa ser det ikke bra ut.

Prisen på klimakvoter har gått til værs i løpet av det siste året.

Politikerne opptrer som fjernstyrte roboter. Det "grønne" skiftet skal gjennomføres koste hva det koste vil. Du og jeg betaler. Andre profiterer. Kraftmafiaen har et lett spill, her til lands ved hjelp av lobbygrupper som Zero og Bellona. Elektrifisering av oljevirksomheten og elbil-hype driver opp forbruk og pris.

Vinteren står fortsatt for døra, og mye avhenger av temperaturen. I Belgia fluktuerte samlet husstandspris nylig over 3,30 kroner pr. kilowattime. Det har sin forklaring. Seks av landets sju atomreaktorer, og dermed nesten halvparten av strømproduksjonen, er stengt foran vinteren. Myndighetene har vedtatt full utfasing av atomkraft.

Belgia har lenge importert fransk atomkraft. Frankrikes president Emmanuel Macron bekreftet tirsdag at 14 av 58 aktive atomreaktorer skal stenges innen 2035, all kullkraft fases ut, og landet skal satse på "fornybar" energi . Allerede før den uforsonlige talen ble det mobilisert på sosiale medier for en ny demonstrasjon på Champs-Élyssées i Paris lørdag.

Den tyske energipolitikken begynner å bli velkjent. En effekt er økende ustabilitet i nettet. Også tyskerne skal fase ut all atomkraft.

Den siste korte kuldeperioden medførte at Sverige måtte importere strøm tilsvarende nesten en atomreaktors produksjon. Svenskene har allerede begynt å kjenne på kraftmangelen. Likevel skal en atomreaktor legges ned ved årsskiftet og ytterligere en om ett år, til sammen tilsvarende ca. 20 pst. av landets gjenværende atomkraft.

Befolkningen i Sverige vokser med 100 000 pr. år, på grunn av ukontrollert innvandring. Politikerne i Stockholm er ute av stand til å danne regjering.

Allerede i mai advarte Equinor-direktør Tor Martin Anfinnsen om alvorlig kraftmangel i land som UK, Tyskland og Belgia. Jeg skrev i går om at begge reaktorer i britenes eldste operative atomkraftverk Hunterston B i Skottland er stengt for inspeksjon. Med det er 20 prosent av Skottlands strømproduksjon satt ut, i beste fall bare for store deler av vinteren.

Det er dyrt å bruke kull- og gasskraftverk som tilfeldig backup for ustabil vind- og solkraft. Britene betaler allerede 10 mrd. kroner årlig over skatteseddelen for å holde disse kraftverkene flytende. Uten støtten blir de lagt ned, og nettet vil raskt bryte sammen. Ordningen er nå dømt ulovlig av EU-domstolen.

Tidligere denne måneden oppstod et nytt hull i britenes energiplaner da et nytt atomkraftverk i Cumbria ble skrinlagt. Kraftprisene går i været også i UK.