Tilbake til forsiden

 

 

 

 

Schibsted vil

splitte vindkraftmotstanderne

med falske nyheter

 

 

 

Motvind og "klimafornekterne"

Fra Motvinds nettside.

 

 

Av Jan Herdal
Publisert
20. november 2019

Den landsomfattende organisasjonen mot vindkraft i Norge, Motvind, hadde sitt første landsmøte i helga. Søndag publiserte Schibsted-avisa i Trondheim, Adressa, en artikkel om Motvind bak betalingsmur, der bare følgende overskrift var synlig for ikke betalende lesere: - Vi blokkerer klimafornektere.

Dette skapte en viss usikkerhet og forvirring blant Motvinds medlemmer og sympatisører. Et medlem, Ståle Giverhaug fra Søgne, sendte følgende e-post til Motvinds ledelse:

«Ser av oppslag i Adresseavisen i dag at Motvind på Frøya uttaler "Vi blokkerer klimafornektere".

Jeg ønsker en presisering av hva som legges i dette begrepet, da det ofte brukes som en billig hersketeknikk mot folk som gjennom saklig diskusjon trekker i tvil teorien om at menneskeskapt CO2 i atmosfæren har stor betydning for klimaet.

Hvis medlemmenes meninger (uansett hva de måtte være innenfor ytringsfrihetens begrensinger) er nok til at de skal kunne blokkeres fra diskusjoner, er dere langt inne i en identitets politisk blautmyr som gjør Motvind til en organisasjon jeg hverken ønsker å støtte eller å identifisere meg med. Imøteser et snarlig svar.»

Giverhaug fikk følgende svar fra styreleder Eivind Salen i Motvind Norge:

«Motvind Norge er imot vindkraftutbyggingen sånn som den foregår i Norge.
Alle som støtter den kampen er hjertelig velkomne til oss. Vi trenger dem, vi trenger mange medlemmer. Formålets punkt 2 er å arbeide for en bærekraftig energiforvaltning og arealpolitikk. Vi vil samle og forene alle som ønsker å kjempe for dette. Så er vi en tverrpolitisk organisasjon. Hva folk ellers måtte mene i en rekke spørsmål legger ikke vi oss opp i. Men man skal være imot vindkraftutbyggingen i Norge, og måten det skjer på. Er du det, er du velkommen.»

Om Adressa har fulgt sin politiske slagside og forsøkt å splitte vindkraftmotstanden i landet, eller bare har gjort dårlig håndverk, får leseren gjøre seg sine egne tanker om. Schibsted har ingen god historikk når det gjelder balansert og informativ klimajournalistikk, og slikt retter ikke opp inntrykket.

Styreleder Salen gjør det helt klart at Motvind er tverrpolitisk og at enhver vindkraftmotstander er velkommen i organisasjonen, uansett hva man måtte mene om andre spørsmål. Det er en viktig og velkommen presisering.