Tilbake til forsiden

 

 

 

 

Oljeforbruket
slår alle rekorder i første kvartal,
og fortsetter til værs.

 

 

 

Duket for oljeprisrally?

 


Aldri før har verden brukt mer olje, og forbruket bare fortsetter å øke.

 

 

 

 

Av Jan Herdal
Publisert
16. mai 2018

På grunn av gradvis strammere marked har oljeprisen i løpet av det siste året steget til sitt høyeste nivå siden 2014. De siste dagene har den fått psykologisk hjelp av Donald Trumps Iran-politikk, men hovedårsaken er høy etterspørsel.

Goldman-Sachs mener at veksten i oljeforbruket i første kvartal i år er den sterkeste siden 2010. Forbruket øker stort sett over hele verden, OECD-sfæren inkludert. De fleste eksperter tror at oljeprisen vil fortsette å stige.

Den største økningen skjer i Asia, med Kina i tet. En økonomisk vekst i første kvartal på 6,8 prosent er i overkant av hva som var ventet. Kinas oljeimport økte til 9 millioner fat/døgn i første kvartal. Det utgjør nesten ti prosent av verdens oljeforbruk. Data fra kinesiske raffinerier viser at de prosesserte 12 mill. fat i april, som er opp 12 prosent i forhold til april i fjor.

Wood MacKenzie anslår at Kinas totale forbruk vil øke med 370 000 fat til 12,78 mill. fat/døgn i løpet av året. Importbehovet øker enda mer, da Kinas egen oljeproduksjon er i fall, og har nådd sitt laveste nivå siden 2011, ifølge OilPrice.com. Rystad Energy mener at Asia samlet vil tape en døgnproduksjon på 3 mill. fat fram til 2025.

Ifølge Reuters økte Asias oljeimport med nesten 2 mill. fat/døgn fra mars til april.

I sin siste månedlige Oil Market Report, offentliggjort mandag, skrur OPEC opp forventet vekst i global etterspørsel i år med 25 000 fat til 1,65 mill. fat/døgn. Hovedårsaken er større forbruk enn antatt i OECD i første kvartal. OPEC anslår at OECDs kommersielle oljelagre har krympet fra 340 mill. fat da produksjonskuttet ble vedtatt, til bare 9 mill. fat over femårssnittet.

Mye peker nå i retning av at et virkelig oljeprisrally kan komme før vi veit ordet av det. Den eneste balanserende faktoren i øyeblikket er USAs skiferoljeproduksjon. USAs energidepartement anslår at den vil øke med 1,5 mill. fat/døgn innen utgangen av 2019.

Det spørs om det rekker. Og det spørs om det vil skje. Hovedområdet for amerikansk skiferolje er Permian Basin i Texas/New Mexico. Der har veksten vært så rask at oljen allerede har begynt å hope seg opp på grunn av manglende rørkapasitet. Den kjente analytikeren Art Berman mener ellers at Permian har sine beste år bak seg.

 

Følg oljekrisa på Facebook