Tilbake til forsiden

 

 

 

Oljeknapphet
er verdens kommende problem.
Ikke klimarøret.

 

 

 

 

Nå kutter vi oljen, dere!


Hovedstyret i Norges Bank, fra venstre: Kjetil Storesletten, Karen Helene Ulltveit-Moe, Kristine Landmark,
Jon Nicolaisen, Øystein Olsen, Kathryn M. Baker, Steinar Juel, Arne Hyttnes, Egil Matsen og Kristine Ryssdal.
(Foto: Nils S. Aasheim/Norges Bank)

 

 

 

Av Jan Herdal
Publisert
22. mai 2018

Oljeprisen er nesten doblet på ett år. Med dagens pris på rundt 80 dollar vil staten tjene over 80 milliarder kroner mer enn forventet i år. Verden skriker etter olje. Statoil-aksjen fyker til værs sammen med praktisk talt alle andre oljeaksjer.

Ekspertenes oppfatning er temmelig entydig: Oljeprisen skal videre opp.

Jess. Det er NÅ Norge bør slutte å investere i olje, ifølge vår ypperste finanselite. Som er ekstra nøye med å understreke at det slett ikke er snakk om grønn galskap, men høyst rasjonelle økonomiske motiver. Vi har å ikke råd til å kaste bort mer penger på klodens største forbannelse.

Da visesentralbanksjef Egil Matsen stod fram på Norges Banks vegne i midten av november i fjor og sa at Oljefondet ikke bør eie aksjer i olje og gass på grunn av høy risiko, hadde oljeprisen allerede klatret til 65 dollar. Langt over regjeringens forventninger, og mange aktører begynte å ane hvilken vei det bar.

Om salget på 300 mrd. kroner nå effektueres, kan det ikke kalles annet enn organisert, økonomisk kriminalitet. Finansminister Siv Jensen uttalte at anbefalingen skal behandles grundig, noe som forhåpentlig betyr at den parkeres nederst i en skuff snarest mulig.

Styret for Norges Bank er: Øystein Olsen, Jon Nicolaisen, Egil Matsen, Kjell Storesletten, Karen Helene Ulltveit-Moe, Kathryn M. Baker, Steinar Juell, Kristine Ryssdal, Arne Hyttnes, Kristine Landmark, samt to representanter for de ansatte. Crème de la crème.

Vel mulig at denne gjengen ikke vil vedkjenne seg sitt grønne speilbilde, men faktum er at de til dels lever i den samme, virkelighetsfjerne klimaboblen. Den påvirker holdninger og meninger, og konvergerer mot konsensus. De tror at det er mulig, og trolig også ønskelig og nødvendig, å strype oljeforbruket nærmest pr. politisk dekret.

Mer feil går det ikke å ta om verdens viktigste, uerstattelige energikilde. Forbruket øker hele tiden, og det brukes nå 35 milliarder fat i året av stoffet. Det er ført, føres og kommer til å bli ført kriger for tilgangen til olje. Den kommer til å bli tappet til siste utvinnbare dråpe, og når knappheten melder seg for alvor, blir prisen deretter.

Dette, og ikke klimarøret, er verdens store, kommende problem.

– Verdien av statens formue blir mindre endret av oljeprisendringer hvis fondet ikke er investert i olje- og gassaksjer, sier Egil Matsen til E24. Det har fyren helt rett i. Litt flere vindmøller, kanskje? Det er en bombesikker strategi for å "endre statens formue", men ikke til det bedre.

De er i hvert fall pene i tøyet.

 

 

 

Følg oljekrisa på Facebook