Tilbake til forsiden

 

 

 

Stor oppstandelse

om Kjell Inge Røkkes skyskraper

på Fornebu.

 

 

 

De slipper da vindturbiner

 

 

 

 

 

 

Av Jan Herdal
Publisert
13. oktober 2018

Jeg er på ingen måte tilhenger av Kjell Inge Røkkes planer om en nesten 200 meter høy skyskraper på Fornebu, som naturlig nok har opprørt nabolaget, men jeg synes energiblogger Hogne Hongset har en nokså treffende energipolitisk kommentar til denne historien.

Trøsten for lokalbefolkningen får være at de slipper å få vindturbiner som nye naboer, mener han. De største er opp mot 250 meter høye, det vil si høyere enn Oslo Plaza og Postgirobygget til sammen. Vindturbiner lager i tillegg mye bråk. Det slipper naboene på Fornebu, men det vil ramme mange andre mennesker rundt omkring i landet i årene som kommer.

- Vi får være glade for at vi ennå ikke har svenske og danske tilstander, der utbyggerne nå har fått tillatelse til å bygge vindturbiner som er 330 meter høye, 30 meter høyere enn Eiffeltårnet, skriver Hongset.

Fatter vi egentlig hva vindkraftutbyggingen er i ferd med å gjøre med norsk natur, i bytte for relativt lite og ustabil kraft? Her er NVEs interaktive kart over vindkraftanlegg i Norge fordelt på fire kategorier – utbygget, under behandling, konsesjon gitt og konsesjon avslått. Totalt er det snakk om hundrevis av gigantiske turbiner spredt særlig langs store deler av kysten.

Vindkraftproduksjonen økte med 30 prosent fra 2016 til 2017. Foreløpige tall tyder på en tilsvarende økning i 2018. Det er lagt store utbyggingsplaner for framtida. Bare utbyggingen på Fosen i Sør-Trøndelag som skal være ferdig i 2020, vil doble dagens vindkraftproduksjon. I alt er det ifølge Statkraft tale om 278 turbiner i seks store vindparker.

Regjeringen er fyr og flamme, og gav i fjor NVE i oppdrag å lede et arbeid med å utarbeide et forslag til nasjonal ramme for vindkraft på land. Forslaget skal legges fram i år, og handler om vindkraftutbygging etter 2020.

- NVE skal innen utgangen av 2018 oppdaterte kunnskapsgrunnlaget og peke ut større områder der det kan ligge til rette for utbygging, heter det i en pressemelding om saken. Avgått energiminister Terje Søviknes mente da at det var et godt tidspunkt for å «ta grep» innen vindkraftpolitikken.

Så hvem veit – blåser det ikke egentlig ganske friskt på Kolsåstoppen?

 

 

Følg oljekrisa på Facebook