Tilbake til forsiden

 

 

 

 

Aktivister vant

uventet over regjeringen

i folkeavstemning.

 

 

Taiwan velger atomkraft


Taiwans nyeste atomkraftverk, som ikke er i drift.

 

 

Av Jan Herdal
Publisert
4. desember 2018

 

Med 59 mot 41 prosent av stemmene gikk tilhengerne av atomkraft overraskende av med seieren i en folkeavstemning på Taiwan 22. november. Myndighetene vil avvikle all atomkraft, og prøvde å hindre avstemningen, som likevel ble drevet gjennom av aktivister.

Taiwan har seks reaktorer i tre aktive kraftverk, som leverer nesten 20 prosent av øyas strøm. Da en reaktor ble stengt i fjor, medførte det en kraftig blackout i nettet. Den rammet halvlederindustrien som utgjør en ryggrad i øyas næringsliv og sysselsetting, og som genererer store eksportinntekter. Det kan ha fått mange til å tenke nytt.

I en meningsmåling før avstemningen sa 71 prosent at vind og sol er ustabilt og dyrt.

President Tsai Ing-wen erklærte at hun går av som partileder for regjerende Democratic Progressive Party etter det forsmedelige nederlaget, som ser ut til å være resultat av et ekte grasrotopprør. Kommentatorer mener at det nå blir lettere for politikere å arbeide åpent for atomkraft.

- Vi ber myndighetene om at de starter opp igjen reaktorer som er stengt ned, og forlenger livet til andre, sier Shih-Hsiu Huang, en av organisatørene bak kampanjen "Go Green with Nuclear". Hvis de ikke hører på oss, vil vi arbeide for en ny folkeavstemning under valget i 2020, sier Huang, fysiker og medstifter av Nuclear Mythbusters.

Huang sultestreiket i fjor høst da regjeringen forsøkte å stanse folkeavstemningen. Utfallet er en seier for grasrotaktivismen. Mens motstanderne av atomkraft hadde det offisielle Taiwan i ryggen og kunne operere med flotte brosjyrer og stort annonsebudsjett, måtte tilhengerne basere seg på gratisinnsats og Facebook.

Ett stunt bestod i at de gikk rundt med isbjørnmasker, som et pek til de som tror at klimautslipp truer isbjørnbestanden, men som likevel er motstandere av atomkraft. Uten atomkraft må Taiwan importere kraft, og det vil i stor grad være kullkraft.

Forbes-skribent Michael Schellenberger snakket med begge sider. Han ble ikke imponert av motstanderne som avslørte lite sakkunnskap og baserte seg på kjente snakkepunkter, mens tilhengerne av atomkraft kunne argumentere for seg, hevder han.

I vesten har atomkraft i lang tid vært under nedbygging, på grunn av strålingsfare, frykt for ulykker og problemer med langtidslagring av avfallet. Katastrofene i Tsjernobyl og Fukushima har påskyndet prosessen. I Asia derimot satser flere land på atomkraft, herunder Kina og India.