Tilbake til forsiden

 

 

 

Utbyggingen av

tysk landbasert vindkraft

bryter sammen.

 

 

 

Vindkraftkjempe vakler


 

 

 

Av Jan Herdal
Publisert
13. november 2019

 

Krisa i tysk vindkraftbransje skjerpes, og har nådd selveste edderkoppen i nettet, Enercon. Kjempen har bygget 17 000 av de vel 29 000 vindmøllene på land i Tyskland. Nå varsler de innstramminger som vil koste 3 000 arbeidsplasser, ifølge Süddeutscher Zeitung.

Enercon må kutte 250-300 arbeidsplasser på hovedkontoret, men selskapet har ikke så mange egne ansatte. Forretningsmodellen består i at de setter nesten all produksjon ut til mindre, sårbare underleverandører. Mange ligger i næringssvake områder, og er ofte hundre prosent avhengige av oppdrag fra Enercon. For flere blir oppdragstørken kroken på døra.

Enercons underskudd i år anslås til over 5 milliarder kroner. Som ingen andre har selskapet symbolisert vindkraftbransjens framvekst i Tyskland. Nå risikerer det også å bli symbolet på dens fall.

Bakgrunnen er et regelrett sammenbrudd i utbyggingen av vindkraft på land i Tyskland. Enercon leverte 700 landbaserte vindturbiner i fjor. I år havner de trolig på 65.

- Det er politikerne som har trukket ut stikkontakten, klager Enercon-sjef Hans-Dieter Kettwig.

Det er flere grunner til sammenbruddet i tysk vindkraft. Myndighetene har kuttet i de tidligere så sjenerøse vindkraftsubsidiene. Den folkelige motstanden har vokst kraftig og blitt mer profesjonell. Vindkraftutbyggerne trekkes i økende grad for retten.

Det kanskje aller viktigste enkelttiltaket er regjeringspartienes forslag om at nye vindkraftverk skal ligge minimum 1 kilometer fra bebyggelse. Partilederen for partiet De grønne, Annalena Baerbock, sier det med dette blir umulig å bygge ut vindkraft på land i Tyskland.

De grønne mener vindkraftutbyggingen må fortsette, for at Tyskland skal oppfylle forpliktelsene i Paris-avtalen.