Tilbake til forsiden

 

 

 

Dyr sol- og vindkraft tvinger

energiprisene i Chile oppover.

Fattigfolk fortviler.

 

 

 

Energiopprør i Chile


Stridens kjerne: Økt billettpris fordi metroen i Chiles hovedstad er tvunget over på dyr sol- og vindkraft.

 

 

Av Jan Herdal
Publisert
27. oktober 2019

 

Norske medier har skrevet en hel del om det ukelange folkelige opprøret mot Chiles regjering, men det er langt mellom analysene. Det er ikke tilfeldig. Det er nemlig rådyr klimapolitikk og «grønn» omstilling som ligger bak, akkurat som i Macrons Frankrike. Det skal det ikke snakkes om.

Som kjent avslo Brasil å huse årets klimakonferanse i FN-regi. Chile overtok, og skal arrangere spetakkelet i første halvdel av desember. Slik symbolpolitikk kommer dessverre ikke aleine. Det følger også håndfast politikk med.

I klimasekt-kretser utropes Chile nå til globalt foregangsland. Det er solceller, klimakvoter og elektrifisering for alle pengene. Resultatene har ikke uteblitt. Energiprisene skyter i været, slik de har gjort i andre «foregangsland» av typen Tyskland og Danmark.

Det var økte billettpriser på metroen i Santiago de Chile som utløste protestene. Myndighetene skyldte på økt oljepris. Å skylde på oljen er musikk i FNs og klimaaktivistenes ører. Det er bare ikke sant. Oljeprisen har falt med ca. 25 prosent det siste året.

Som James Taylor fastslår i The Epoch Times: Myndighetene har solgt ut mesteparten av kraftleveransene til hovedstadens metro til dyre sol- og vindkraftleverandører. Samtidig er den gjenværende konvensjonelle kraften, for det meste kull, belagt med enda høyere karbonavgifter.

Chile var det første landet i Sør-Amerika som innførte slike avgifter, allerede i 2014. Dette er en rullende snøball, som vokser for hvert år.

Landets strømpriser økte med 20 prosent i perioden april 2018 - april 2019. Selv om myndighetene nå er blitt tvunget til å utsette nye prisøkninger, vil gjeldende politikk om den fortsetter før eller seinere tvinge fram nye prisøkninger.

Det er hykleri, krokodilletårer og brannslokking når FNs representanter drar hodestups til Chile og uttrykker forståelse for protestene, beklager de store klasseskillene og anbefaler taktiske retretter. Chiles regjering har ikke gjort annet enn å følge FNs «anbefalinger».

FNs politisk korrekte klimahysteri fyrer kraftig opp under de allerede store sosiale motsetningene i land som Chile. Hvilket land blir det neste? For at globalistenes politikk skal være effektiv, må den langt på vei være verdensomspennende.