Tilbake til forsiden

 

Kista - fra Silicon Valley til Shit Valley på 20 år.
Velkommen til det nye Sverige.
Noe å lære av dette?

 

En nasjon i forfallEricsson, Kista: Sistemann slukker lyset.

 

Av Jan Herdal
Publisert 24. oktober
2016

Det er sjelden at det er de store sensasjonene vi lærer av, i hvert fall ikke slik de defineres av dagens medier. De små utviklingstrekk og sammenhenger kan ofte fortelle oss mer om sivilisasjonens tilstand. Her følger noen observasjoner som dessverre ikke er av det optimistiske slaget.

Telefonaktiebolaget L. M. Ericsson ble ifølge Wikipedia grunnlagt i 1876 som et verksted for telegrafutstyr. I begynnelsen av forrige århundre dominerte selskapet verdens-markedet for manuelle telefonsentraler.

Det var dette selskapet som utviklet seg til det moderne Sveriges industrielle IT-ikon på 1990-tallet. Med Ericsson i spissen og som fremste symbol tok den meritterte industristaten Sverige nå steget over i det moderne, digitale informasjonssamfunnet, med forskning og industriell utvikling i verdensklasse.

Gjennom 90-tallet installerte selskapet 35-40 prosent av verdens mobiltelefonsystemer. Da det flyttet hovedkontoret til Kista i Stockholm i 2002, ble området døpt til Sveriges Silicon Valley. Ericsson fikk mye av æren for at Stockholm utviklet seg til en ledende hub for IT-forskning i Europa, for ikke å si verden.

Bluetooth? Det var Ericsson, det.

Suksess varer ikke evig, særlig ikke i IT-alderen. Allerede tidlig på 2000-tallet kom det et telekomkrasj som rammet også Ericsson, og tvang selskapet til å si opp titusener ansatte over hele verden. Men det kom seg på beina igjen. Det beholdt sin dominerende posisjon innen mobiltelefonsystemer, sjøl om konkurransen fra Kina begynte å bli ubehagelig også på dette området, og regnskapene gikk igjen i pluss.

Nå er det ny krise, og denne gangen er den farligere.

Det teknologiske forspranget og konkurranseevnen er tapt, eller sterkt forringet. Profitt og aksjekurs stuper. Sjefen fikk sparken i sommer. 3000 ansatte skal bort i Sverige. Ryktene går om at Ericsson skal legge ned all produksjon i hjemlandet. Enda alvorligere er det at forskning og utvikling skal krympes med 800 ansatte. Det er kapitulasjonen. Nådestøtet.

Sverige har bare hittil i år innvilget 94 000 oppholdstillatelser for migranter, de fleste fra Afrika og Midtøsten. De unge går så og si rett fra bussen og inn i skolen, ofte uten forutsetninger. Fra topplasseringer har svensk skole gradvis sunket godt under OECDs gjennomsnittsnivå. Alle kjenner grunnen, men det er ikke lov å si det. Da er du rasist.

Samfunnets ressurser tæres ut og ned.

Yrkesgrupper som lærere, sosialarbeidere, helsepersonell og politi går i dekk. De makter kort og godt ikke sine oppgaver, som følge av asylstrømmen. Og situasjonen eskalerer. Boligpolitikken er en branntomt. Som Expressen skriver: "I en globaliserad värld är det helt enkelt svårt att locka lättrörlig personal och flyktiga företag med decennielånga bostadsköer och världens högsta marginalskatter."

Er dagens Sverige i det hele tatt i stand til å skape vår tids "Ericsson"?

Nylig måtte selskapets sikkerhetssjef Lars Florander sende ut en intern epost til de ansatte i Kista med advarsel om et økende antall ran i området. Gjerningsmenn pleier å være "to eller flere unge menn". Flere ran har forekommet de siste ukene. Også ansatte er ranet. De bes unngå områder utenfor arbeidsplassen på kveldstid. Sikkerhets-avdelingen er i stadig kontakt med politiet, og har også økt sin egen overvåkning.

Det er første gang Ericsson har måttet sende ut en slik epost til sine ansatte. Detroit, Chicago, Tegucigalpa, men Stockholm? Kista ligger inneklemt mellom ghettoene Husby, Rinkeby og Tensta. Dette sier noe om utviklinga i svenske "utanförskapsområden". Mens stadig flere lys slukkes i Ericssons paradebygning i Kista, øker antallet ran på gata. Tiggere frekventerer parkeringsplassen utenfor.

Politikerne har gitt opp. Alt handler nå bare om å lyge, og å sikre sine egne privilegier. Ved hjelp av korrupte medier, som lyger med. Kista - fra Silicon Valley til Shit Valley på 20 år. Velkommen til det  nye Sverige. Og takk for det gamle.