Tilbake til forsida

 

 

Humvee er en
primitiv blikkboks
uten spesielt godt panser.

 

Nye Humvees til slakt


Her kommer en ny ladning Humvees til Ukraina, beryktet bl.a. fra Irak.

 


Og her står de umiskjennelige restene av noen av forgjengerne, tatt ut uten større besvær av novorussisk artilleri allerede under offensiven sist høst.

 

Av Jan Herdal
Publisert på oljekrisa 26. mars 2015

USA sender første ladning Humvees til Ukraina, heter det. Det stemmer ikke helt. Obama har nok vært langt mer innblandet i våpenleveranser til Ukraina enn hva han liker å være ved.

For det er jo Russland som blander seg inn i Ukrainas indre anliggender, eller?

Det nederste bildet viser de umiskjennelige restene av noen av forgjengerne som ble tatt ut allerede under Novorossias offensiv sist høst. Det er vel mulig at de er blitt levert via mer "uformelle" kanaler, men at det er snakk om amerikanske Humvees av militær type er det liten tvil om.

Det novorussiske forsvaret virker ikke spesielt bekymret over denne typen militær hjelp. De stiller nesten i klasse med den antikverte panservogna Saxon fra England, som er omtrent ubrukelig i felt og farligere for de som sitter inni enn for dem som angriper dem.

Humvee er noen primitive blikkbokser uten spesielt godt panser, og de er lette å ta ut med riktig redskap. Men USA har dessverre farligere saker å by på, og de kan holde i gang en blodig stedfortrederkrig så lenge de lyster.