Tilbake til forsida

 

 

Regjeringa har visst fortsatt
råd til skattelette, nye bombefly
og nye motorveger.

 

Fortsatt flust av gryn?


De økonomiske realitetene synker inn. Men vi har visst fortsatt råd til verdens største flåte av amerikanske F-35 bombefly i forhold til innbyggertallet.

 

Av Jan Herdal
Publisert 10. desember 2014

Finansminister Siv Jensen er nå bekymret for at de økonomiske problemene ikke har "gått inn hos alle". For en måned siden sa hun dette om utsiktene. Kan vi av det slutte at finansministeren ikke synes at finansminsteren er den skarpeste kniven i skuffen, eller forholder det seg snarere slik?

Nå heter det altså at situasjonen meget mulig kan komme til å "kreve noe av oss alle sammen". En eventuelt vedvarende oljepris på 60-70 dollar fatet vil ikke bare kreve noe av oss. Med en slik pris er Norge en bankerott, tidligere søkkrik oljenasjon med større økonomisk fallhøyde enn Hellas.

På det personlige økonomiske plan tilhører politikerne den enprosenten som ikke kommer inn under termen "oss alle sammen". De er garantert varig immunitet mot følgene av sin egen politikk. "Alle sammen" betyr oss andre.

Men - kunne det tenkes at situasjonen vil kreve noe av politikken?

Har f. eks. et tidligere oljeland råd til nye milliarder i skattelette, som stort sett tilfaller de som har mest fra før? Blir ikke utfordringen med en økonomi i fritt fall snarere å få inn nok skatter og avgifter til å klare basisvelferden sånn noenlunde?

Hvordan skal en nasjon på vel 5 millioner medlemmer uten olje kunne kjøpe og drifte verdens største flåte av amerikanske bombefly av typen F-35 i forhold til innbyggertallet, uten at det går ut over andre, livsviktige formål?

Når vi står på tampen av oljealderen, hvorfor fortsetter vi å rulle ut i rekordtempo nye bompengefinansierte motorveier av samme type som i dag står tomme over hele Sør-Europa, og vitner om en av EUs største feilallokasjoner noensinne?

Hvor lenge kan vi ta oss råd til å levere subsidiert, kanskje gratis gass til Ukraina og Litauen bare for å tjene USAs strategiske interesser ved å holde en rasistisk russerfobi ved makta?

Frp sviker ikke bare pensjonistene. De sviker 90 prosent av landets befolkning.