Tilbake til forsiden

 

I dag noen ord om
det store sjakkbrettet.

 

Energikorridoren


Geostrategisk handler krigen i Syria om olje- og gasskorridoren til Europa.

 

Av Jan Herdal
Publisert
3. februar 2016

2. februar skrev Petri Krohn for Fort Russ: Den syriske arabiske hær er noen få kilometer fra seier på alle tre fronter i Aleppo. Det er et meget større geopoltisk aspekt ved dette. Akkurat som The Scramble for Africa er dette en kamp om korridorer.

Hvis Russland vinner i Syria, vil landet få tilgang til en havn ved Middelhavet. Ikke en isolert base som bare kan nås med skip via de tyrkiske stredene, men en havn som kan nås over land via vennligsinnet SCO territorium. Dette vil være et massivt nederlag for USA og dets allierte. Persiagolfen og arabisk olje og gass vil være landverts isolert fra det europeiske marked.

"Borgerkrigen" i Syria handlet aldri om demokrati. Den ble startet av Qatar, Saudi-Arabia og USA etter at Syria avviste et forslag fra Qatar om å bygge en gassrørledning gjennom Syria til Tyrkia.

Heller ikke Euromaidan i Ukraina handlet om demokrati. Det virkelige, vestlige motivet for å destabilisere Ukraina var å avskjære russisk gasstransitt gjennom Ukraina for å redusere den mye frykta europeiske avhengighet av russisk energi.

For å kunne bryte Europa vekk fra Russland, må USA kunne skaffe fram alternative energikilder. LNG vil aldri bli kostnadseffektivt. Det vil trenges en rørledning fra Qatar eller Iran. Den som vinner i Aleppo kan vinne kontrollen over Europas energiframtid. I øyeblikket har Russland og Gazprom overtaket.