Tilbake til forsida

 

 

Det vi ser er en gradvis svekkelse
av det borgerlige demokratiet i Norge,
USA og over hele den vestlige verden.
De som trodde at vårt samfunnssystem
var evigvarende, må nå tenke på nytt.

 

En flygende kalkun


En av USAs ledende flykonstruktører slakter kalkunen F-35.

 

Av Knut Lindtner
Publisert 18.juni 2014

Konstruktøren av det amerikanske jagerflyet F-15, Pierre Sprey, er intervjuet om det rådyre kampflyet F-35 som bl.a. Norge har bestilt mange av til en prislapp på til sammen flere hunder milliarder kroner. Det dyreste innkjøp av krigsmateriell i Norge noensinne, den største enkeltinvesteringen i Norge noensinne.

Her kan du høre intervjuet som er usedvanlig direkte i sin form, uten noe utenomsnakk eller forbehold. Det varer bare i 10 minutter.

Han sier rett ut at flyet er en kalkun. Slik jeg forstår det er kan flyet holde seg i luften, men som en kalkun. Fordi en har villet gi flyet alle de spesialferdighetene som det tidligere er designet ulike fly til å mestre, får det ingen ferdigheter. Det skal kunne tilfredsstille kravene fra alle tre krigsgreiner i USA, luft, sjø og bakke, dessuten skal det tilfredsstille alle krav til ulike type oppdrag.

Stealth-egenskapene ler han av. Flyet vil kunne oppdages selv på en så primitiv radar som engelskmennene konstruerte under andre verdenskrig. Dessuten svekker også disse flyets egenskaper og bidrar altså til at kampevnen blir dårligere.

Når reporteren spør: «Siden flyet ikke har noen av egenskapene som produsenten skryter av, hva er da poenget med flyet?» er svaret:

«Poenget er å bruke penger. Det er flyets hensikt, altså for Kongressen å sende penger til Lockheed.» Lockheed er flyprodusenten. Han sier at Eurofighter (EUs kampfly) og Gripen (fra Sverige) ville vært bedre valg, selv om også disse er dårlige.

Hvis dette er korrekt står vi overfor en gigantisk skandale både i USA, og også i Norge og i andre land. Det føyer seg inn i et stadig tydeligere bilde av at USA er politisk, økonomisk og nå også militært på hell. Det bekrefter at det er det militærindustrielle komplekset i sammensmelting med de dominerende mediene, som er de som reelt styrer i USA. Presidenten, kongressen og senatet er i praksis redskaper for disse gruppene som aldri står på valg, og valget i USA dreier seg om hvem som skal styre på vegne av denne kapitalkonsentrasjonen.

I Norge er også den samme utviklingen på gang. Mediekonsentrasjonen er formidabel og økende, en indre logisk konsekvens av konkurransen. Det betyr at demokratiet svekkes. Lobbyvirksomheten er som i USA også økende. Dette er skritt i den samme retningen. Næringslivets meningstank Civita sprøyter ut meningene sine gjennom godt betalte og skriveføre medarbeidere. Enda et skritt i den samme retningen. Det betyr, slik jeg oppfatter det, at de med penger styrker hegemoniet sitt ved hjelp av pengene sine – på bekostning av demokratiet.

Det vi ser er en gradvis svekkelse av det borgerlige demokratiet i Norge, USA og over hele den vestlige verden. De som trodde at vårt samfunnssystem var evigvarende, må nå tenke på nytt. Hva kommer etter kapitalismen? Hva ønsker vi?