Tilbake til forsida

 

 

Adam Osmajev
har et mørkt rulleblad
som terrorist.

 

Nemtsov-drapet trolig løst


Adam Osmajev er trolig hovedmannen bak drapet på Boris Nemtsov. Det peker videre mot Kiev-juntaens sikkerhetsapparat og dermed indirekte CIA.

 

Av Jan Herdal
Publisert 14. mars 2015

Russlands sikkerhetstjeneste FSB har sannsynligvis løst Nemtsov-saken. Overfor Komsomolskaja Pravda oppgir en politikilde nå at hovedmannen er Adam Osmajev, kommandant for den ukrainske oligarkbataljonen Dsjokar Dudajev. Dette antydet oljekrisa.no allerede 3. mars.

Bataljonen er oppkalt etter en tsjetsjensk terrorist som med vestlig støtte ville løsrive Tsjetsjenia fra Russland, og som ble drept av russerne i 1996. Via Osmajev peker sporet videre mot Kiev-juntaens sikkerhetsstyrker, og i siste instans mot USA.

Komsomolskaja Pravdas kilde er en FSB-agent som er med i etterforskerteamet. Han hevder at FSB nå har ugjendrivelige bevis mot alle arresterte, bl.a. i form av mobiltelefondata som viser at samtlige befant seg i området og at de deltok i overvåkingen av Nemtsovs bevegelser.

Zaur Dadajev fyrte av pistolen. Han tilstod først, men hevdet seinere at han var blitt torturert og trakk tilbake tilståelsen etter råd fra sine advokater. Politikilden hevder at det ikke spiller noen rolle, de sitter uansett på fellende bevis mot Dudajev. Også pistolen som ble brukt, og kastet i elva etterpå, er gjenfunnet av dykkere.

Foran tv-kameraene skreik Dadajev: - Jeg elsker profeten Muhammed! Det var bare et spill. Drapet har ingenting med religion å gjøre. Det er snakk om et knippe gangstere som har utført et mord etter oppdrag.

Etterforskerne har avdekket nær kontakt mellom Dadajev og Adam Osmajev. De både traff hverandre, og snakket en hel del på telefon. Dadajev og gjengen hans har arbeidet mye med Osmajev om ukrainske saker, og også med andre tsjetsjenere som kriger for Kiev i Donbass.

Allerede i 2007 sendte russiske myndigheter ut arrestordre på Osmajev etter at det ble oppdaget sprengstoff i en bil i Moskva og et mistenkt terroristangrep ble avverget. Etterforskningen avdekket i tillegg at han inngikk i en gruppe tsjetsjenere og ingustjetere som planla å myrde Ramzan Kadyrov, statssjef i Tsjetsjenia.

Ifølge opplysninger i pressen gjemte Osmajev seg etter dette i UK, der han ble kontaktet av medarbeidere av jihadisten Doku Umarov som bad han om å organisere et nytt terrorangrep. Det gikk han med på, og han dro til Ukraina på falskt pass. Han ble arrestert i 2012 da en av hans hjemmelagde bomber eksploderte i en leilighet han leide. Han og hans høyre hånd, kasakstaneren Ilja Pjanzin, innrømmet overfor politiet at de planla å drepe Vladimir Putin, da statsminister og presidentkandidat. De fortalte også at de hadde rekruttert mannskap til framtidige terroraksjoner i Russland.

På Osmajevs laptop ble det funnet materiale som viste at han planla å sprenge i lufta Putins bilkortesje i Moskva. Russland krevde både Osmajev og Pjanzin utlevert. Den europeiske menneskerettsdomstolen blokkerte utlevering av Osmajev, under henvisning til at han risikerte å bli torturert. Pjanzin ble utlevert, og ble i september 2013 dømt til ti års fengsel under strengt regime.

18. november 2014 ble Osmajev dømt til 2 år og 9 måneder i fengsel i Odessa. Men nå var det kommet et nytt politisk regime i Ukraina. Han ble straks frifunnet for anklagen om attentatplaner av "mangel på bevis" og ved tilgodeskriving av den tida han allerede hadde tilbrakt i fengsel kunne han forlate lokalene som fri mann. De tilstedeværende applauderte, og Osmajev ropte "beskytt Ukraina!"

I februar i år overtok han som kommandant for Dudajev-bataljonen etter at forgjengeren Isa Munajev ble drept i Debaltsevo. Ifølge FSB-kilden er det usikkert om Osmajev blir tiltalt in absentia for drapet på Boris Nemtsov.

Er det nå håp om at Vesten vil besinne seg noe med tanke på hvilke krefter man hopper til sengs med for å ramme Russland? Neppe. Denne opprullingen kommer garantert ikke til å bli hilst velkommen. Brødpolitikere og medieindustri vil sammen gjøre sitt beste å undergrave dens troverdighet og beskytte morderne.