Tilbake til forsida

 

Kiev kan greie å slå ned den
militære motstanden, men er det noen
som vil påstå at Vesten har vunnet
folket i Afghanistan, Irak eller Libya?

 

På gata mot slakteren


Mellom 1000 og 3000 gruvearbeidere i Donetsk gikk onsdag ut på gata
med krav om at Kiev trekker troppene sin ut av Øst-Ukraina.
(Foto: ITAR-TASS/Ivan Sazontsjik)

 

Av Jan Herdal
Publisert 28. mai 2014

Det blir ingen walkover for slakteren i silkedress. Tvert imot vil Petro Porosjenko med mandagens kaldblodige massakre i Donetsk, der mellom 20 og 50 sivile ble drept i tillegg til et femtitall soldater i sjølforsvarsstyrkene, trolig for alltid være en forhatt figur i Øst-Ukraina. Han har ikke noe der å gjøre lenger.

Porosjenko har valgt krig i stedet for dialog, og det er ikke vanskelig å se USA-imperialismens jernneve bak valget. Som andre marionetter før han, tror Porosjenko at han kan gjøre hva han vil med sin egen befolkning, fordi han har vesten og kapitalen i ryggen. Den tida er definitivt over. Dette kommer til å slå tilbake så det ljomer.

Igjen blir de vestlige lederne offer for sin egen propaganda. De instruerer sin globale propagandamaskin om at det er Russland og til dels Vladimir Putin personlig som står bak opprøret i Donbass, og "glemmer" behendig at i disse områdene fikk Viktor Janukovitsj 70-80 prosent av stemmene ved valget i 2010. Folk har ikke endret politisk oppfatning.

Gruvearbeiderne i Donetsk er ikke kjent for å være aksjonistiske av seg. Dessuten trues de med sparken av oligarkene som eier gruvene og som støtter Kiev, om de våger å mukke. Likevel gikk et sted mellom 1000 og 3000 arbeidere i tog på gata i Donetsk onsdag, i protest mot den ukrainske hærens straffeekspedisjon i sørøst.

Det startet med en markering ved Den evige flamme. Deretter gikk demonstrantene i et fredelig tog til regionadministrasjonen i Donetsk.

Visegruveministeren i Folkerepublikken Donetsk, Konstantin Kuzmin, sier til ITAR-Tass at gruvearbeidere i Donbass på tirsdag startet streik på ubestemt tid og krever at den ukrainske hæren strekker seg ut av regionen. Arbeidere fra totalt seks gruver skal være med på aksjonen, og Kuzmin regner med at flere vil melde seg.

Imens trapper Kiev opp sin militæraksjon over hele regionen, mens de vestlige mediene stort sett holder kjeft. Ria-Novosti melder at den ukrainske nasjonalgarden har brukt ulovlig ammunisjon (trolig ekspanderende dumdum-kuler) i byen Rubitsne i nærheten av Luhansk. Slavjansk er isolert, og utsettes stadig for lavintensiv terrorbombing. Det ukrainske militærets groteske drap på den italienske journalisten Andrea Rocchelli og hans russiske tolk Andreij Mironov ser ut til å ha vært et kaldblodig mord.

Dette er en sikker metode for å få folket imot seg. Kiev kan greie å slå ned den militære motstanden. En geriljahær utstyrt med lette håndvåpen kan vanskelig vinne militært mot en moderne hær med tungt utstyr og vilje til å bruke det mot egen befolkning. Men vil noen påstå at Vesten har vunnet folket i Afghanistan, Irak eller Libya?