Tilbake til forsiden

 

Morsomt, men har Eldar Sætre
ryggrad til å stå i jobben?

 

Faktaresistens på tilbud

Elbiler fra null til 35 på null komma swix?
Et bagatellmessig spørsmål: Hvor skal primærenergien komme fra?

 

Av Jan Herdal
Publisert
21. oktober 2016

Ikke enkelt å være oljedirektør i dag. Lav pris, løpende nedskjæringer og nedbemanninger, ruvende gjeldsberg og økonomiske problemer i en endeløs rekke. Dertil i en bransje som brennemerkes som djevelens verk og vår klodes og våre barns nemesis i de politisk korrektes evinnelige snakkebobler.

Den beste kan få skremselshikke av mindre.

Statoil-direktør Eldar Sætre står for ukas mest komiske variant.  Ifølge ekstremist-nettstedet med det hjertevarme navn Climate Home mener Eldar at oljebransjen vil være over toppen allerede i løpet av 2020-tallet. Og årsaken? Elbilismen! Morsomt, men har mannen ryggrad til å stå i jobben? Hva sier eierne til slike selsomme forestillinger?

Sætre er ansett som mer hjemmestrikka enn forgjengeren Helge Lund, og det kan hende at han har sett seg blind på elbilsalget i Norge. Takket være nettopp oljeinntektene har staten kunnet sette verdensrekord i elbilsubsider. Kombinert med verdens høyeste avgifter på annen bilisme, og ikke minst drivstoff, er det ikke underlig at resultatet blir klodens kanskje høyeste elbilandel etter folketall.

Slik står det ikke til i resten av verden. Elbilsalget, inkludert ladbare hybrider som brenner bensin som bare rakkeren, utgjør pr. dato godt under 1 prosent av totalen, noe til og med EV-Volumes pent må innrømme i sin ingress. Og vi skriver snart 2017.

 

Skikkelig hårete vekst, hva?

Når utgangspunktet er praktisk talt null, er det ikke vanskelig å levere imponerende statssubsidierte vekstkurver. En millimeter pluss en millimeter er 100 prosent vekst, men det er fortsatt bare 2 millimeter. Nøyaktig samme teknikk er brukt både på vind- og solenergi i årevis nå, men sammenlagt utgjør begge ca. en prosent av verdens energibruk, og ca. 4 pst. av strømproduksjonen i 2015, ifølge BP Statistical Review.

Lagerenergiens andel av global energibruk fortsetter å øke. Den "fossile" energien utgjør nå ca. 85 prosent av totalen, og andelen har aldri vært større. Så mye for vind- og solhypen. Da kommer Eldar  Sætre med sine elbiler. Har han ligget for mye våken om natta? Er han så ung at han har lært å regne i den moderne PK-skolen?

Den enkle kjensgjerning er at fenomenet massebilisme er uløselig knyttet til oljen. Den dagen det ikke fins "fossil" energi til å drive kraftverkene, vil det lille som genereres av strøm måtte brukes til andre og langt mer grunnleggende formål enn å drive privatbiler. Det vil være en verden av sult, frost, samfunnsmessig sammenbrudd og kaos.

Dette er de virkelige problemene menneskeheten vil bli stilt overfor.

Her til lands har vindkraft vært hypet i snart en generasjon nå. Mange år og x milliarder kroner i subsidier seinere (subsidier vi får fortsette å betale inn i evigheten), var andelen vindkraft i fjor fortsatt bare på 1,7 prosent av total strømproduksjon (og ca. 0,7 prosent av total energibruk) i Norge, men Sysla synes det er skikkelig fett, asse.

Fortsatt - godt at vi har oljepenger.

Det er grunn til å stole mer på ei hundreårsmelding fra Yr enn Bloombergs mekaniske framskriving av elbilsalget. Jeg har sett så mye av disse solskinnsprognosene basert på (og trolig betalt av) en politisk agenda at jeg kjenner lusa på gangen.

Mesteparten av verdens kraftverk er drevet av kull og gass.

De har ingen mulighet til å overta også oljens energiandel via elektrifisering. De er "fossile" så det rekker, og de leverer primærenergien også til elbiler. Få mennesker i verden har råd til å være så sløsaktige med strømmen at de kan bruke den til bilframdrift. Og endelig - få deler av verden har slike bensinpriser som Norge.

Hvorfor skal de enkleste kjensgjerninger være så vanskelige å skjønne?